Deze oktober stond voor mij in het teken van kindertekeningen. Ook volgde ik een tweede training bij Theresa Foks Appelman, de auteur van Kinderen geven tekens

We hebben samen gesproken over de ontwikkeling van de kindertekening van de eerste krabbels tot de puberteit. Wat kun je allemaal zien aan de tekeningen en welke ontwikkelingen zijn basaal en noodzakelijk om een evenwichtige volwassene te worden. En als bepaalde stappen in een tekening niet plaatsvinden, waar zien we dat dan misschien in het kinderspel waar terugkomen? Soms kun je met een kind een stap doorlopen die niet heeft kunnen plaatsvinden, denk aan een verstoorde hechting , een veilige basis ervaren. In therapie begeleid je een kind alsnog door een proces van verbinden. Dit stuk fascineert mij en ik verdiep mij in het begeleiden van kinderen hierin.

Een bijzonder interessant vraagstuk is ook, wat is de betekenis van agressie, wapens en geweld in kindertekeningen? Hoe interpreteer je deze en ook wat zegt het kind er zelf over ? Zo zijn veel ( met name ) jongens gek op games met oorlog en geweld. Zo duiken er ook veel tekeningen op met wapens uit deze games Verlegen en angstige kinderen laten zien in therapie dat zich bewapenen een thema van veiligheid en angst weergeeft.

Kinderen hebben nu naast kinderspel, boeken en films ook games ter beschikking waarin ze de rol van de held, drama en kracht, verlies en overwinning kunnen ervaren. Interessant is het zeker om ze te begeleiden in dit spel en te begrijpen waar een kind zich zowel sociaal emotioneel als cognitief ontwikkelt, als waar het extra ondersteuning nodig heeft. Kinderen kunnen daarin zelf stappen zetten in de vaktherapie.