Loading...

De creativiteit van kinderen

Door creativiteit (her)vindt je kind zijn of haar balans

Een negatieve ervaring, zoals gepest worden op school of een overlijden in de familie , maakt kinderen soms angstig. Dit kan zich ondermeer uiten in agressie, teruggetrokkenheid of lichamelijke klachten.

Daarnaast zijn er kinderen die van nature meer teruggetrokken, beweeglijk of gevoelig zijn. Als dit gedrag eenzijdig wordt kan dit de spontane ontwikkeling van het kind belemmeren.

Door zijn creativiteit (her)vindt het kind kracht door te schilderen, tekenen of te werken met verhalen en beelden.

Met de creativiteit kan het zelfvertrouwen en de persoonlijkheid groeien.

Ik heb sinds 2000 ervaring met kinderen en de ouders begeleiden. Ik werk met schilderen, visualiseren, muziek , tekenen en boetseren voor kinderen.


De werking van visualisatie en het werken met kunstzinnige technieken

 • Het kind kan (weer) ontspanning vinden.
 • Kinderen ervaren meer vertrouwen en meer plezier.
 • De ontwikkeling doorloopt positieve stappen.
 • Ouders ervaren meer contact met hun kind en de opvoeding raakt meer afgestemd op hun kind


Welke kinderen ? 

In overleg met ouders of leerkrachten kijk ik altijd naar wat ik kan betekenen. Na een intake wordt vanzelf duidelijk of kunstzinnige therapie geschikt is.

Om een idee te krijgen een overzicht van mijn ervaring

 • Kinderen die moeilijk ontspannen en ook in de fysieke toestand gespannen kunnen zijn ( overstrekken, motorische onrust , verkramping )
 • Sensitieve kinderen die onduidelijke klachten hebben, ouders hebben het vaak over ” mijn kind zit niet lekker in zijn vel”
 • Kinderen die voor langere periode angstig, onzeker, gevoelig zijn en er is geen directe aanleiding als pesten of ziekte.
 • Hoogbegaafde en sensitieve kinderen
 • Kinderen en jongeren met behoefte aan ondersteuning bij levensgebeurtenissen zoals scheiding ouders , verlies en rouw
 • Jonge kinderen die spelondersteuning en extra stimulans nodig hebben in motoriek, zintuigen en in contact met spelmateriaal.
 • Kinderen en tieners met weinig zelfvertrouwen en faalangst
 • Kinderen uit samengestelde gezinnen die extra ondersteuning nodig hebben met hun plekje ( her ) vinden met stiefouder, stief of half broertjes en zusjes.
 • Kopp kinderen , kinderen van ouders met een rugzakje

Welke reacties krijg ik terug van jongeren?

Jongeren geven aan dat ze het ervaren als een plek van rust en inzicht. Alles om hen heen is volop in ontwikkeling, school, vriendschappen, relatie tot familie leden en zelfbeeld. Dat momentje van bezinning is zo belangrijk.

Talentbegeleiding ” Young professionals getalenteerde kinderen en tieners ”

Vaak zie je bij getalenteerde kinderen behoefte aan interactie en reflectie , of ze tonen dit juist minder. Ik fungeer als een klankbord en geef de kinderen afgestemde begeleiding. Je kind volgt bijv hoog nivo sport- of kunstklassen , een speciale theater havo of vwo, heeft behoefte aan coaching of loopt aan tegen hoge eisen en perfectionistisch zijn.

Ik kijk mee : Hoe zorg je voor balans , krijg je een beeld van je doelen en blijf je vooral bij jezelf.

Laatste Blogs

Over kind & creativiteit

Vrouwen ritueel

Zwangerschap en  geboorte zijn mooi om bij stil te staan.  Misschien wil je ze vieren met anderen, of jezelf bewust verbinden met deze fase.Ik begeleid jouw ritueel met

De werking van vaktherapie

Met de keuze hier te komen, zet je een beweging op gang. Of om samen met mij te kijken waar jouw kind extra aandacht nodig heeft in zijn

Nat in nat schilderen met kinderen

Nat in nat schilderen is een veelgebruikte techniek in het therapeutisch schilderen maar ook op de Vrije scholen. Kinderen kunnen zich helemaal overgeven aan de kleuren, het plezier

Playfulness& Art therapie  online

Ben je toe aan de stap om hulp te zoeken maar niet in een groep of face to face ? Heb je een traject gevolgd en wil je

Mandala’s met je kind maken op vakantie

Heerlijk om straks in de komende vakantie met gevonden steentjes , takjes, schelpen en bloemen mandala's te maken. Met een mandala werk je vanuit een centrum in een

Playfulness in art therapy 

Playfulness een fusion van creatieve technieken, visualisatie,meditatie en werken met dromen. Art therapy is mijn achtergrond in zowel opleiding en werk, daar ontdekte dat ik het prettig vind

Welk aanbod kies ik voor mijn kind?

LEES MEER

Kinderen & creativiteit Kindergroep Amethyst

LEES MEER

Kinderen & creativiteit kunsteductatie

LEES MEER
“If you have health, you probably will be happy, and if you have health and happiness, you have all the wealth you need, even if it is not all you want. “
Anonymous • Quote of the Day
“Happiness cannot be traveled to, owned, earned, worn or consumed. Happiness is the spiritual experience of living every minute with love, grace, and gratitude.”
Anonymous • Quote of the Day
“May my soul bloom in love for all existence.”
Rudolph SSteiner
“A healthy social life is found only, when in the mirrir of each soul the whole community finds its reflection, and when in the whole community the virtue of each one is living. ”
Rudolph Steiner
“The heart of the Waldorf method is that education is an art – it must speak to the child’s experience. To educate the whole child, his heart and his will must be reached, as well as the mind. “
Rudolph Steiner
“All children are artists. The problem is how to remain an artist once he grows up.”
Pablo Picasso